Smør på rundstykkerne om søndagen eller på panden til den panerede fiskefilet er ikke længere en selvfølge, fordi mange af sundhedshensyn fravælger det udskældte fedtstof. Men måske behøver smør på brødet ikke længere at være forbundet med dårlig samvittighed, selv om de nye kostråd fortæller os, at vi skal skære ned på mættet fedt.

Det mener Tine Tholstrup, der er lektor på Københavns Universitet, Institut for Idræt og ernæring, Bioaktive fødevarer og sundhed. Hun undersøger lige nu, om smør nu også er så usundt, som vi går og tror.

”Danskerne er smørforskrækkede. Efter mange år med skræmmekampagner holder mange danskere sig fra at bruge smør på deres smørrebrød, eller når de skal stege en fiskefilet. Det er rigtig ærgerligt, for det afholder dem fra en dejlig kulinarisk oplevelse, som de fleste i virkeligheden gerne vil have.”

LÆS OGSÅ Smør gør smagen smukkere

Kostråd er hårde ved smør
Tine Tholstrup undersøger derfor lige nu i et projekt med støtte fra Mælkeafgiftsfonden, om der er plads til smør i en sund kost. Det gør hun i et forsøg, hvor to grupper mennesker over to perioder får henholdsvis en mindre portion smør på 15 gram med mættet fedt og en portion med vegetabilsk olie med umættet fedt.

Formålet er at finde ud af, om det mættede fedt i små mængder har en negativ effekt på sundheden, eller om de smørforskrækkede danskere kan begynde at bruge en smule smør, uden at skulle bekymre sig om kolesteroltal og hjertekarsygdomme.

Smør har gennem en årrække fået skæld ud for at være kilde til mættet fedt og dermed højt kolesteroltal og hjertekarsygdomme. Tine Tholstrup understreger, at for meget smør naturligvis er usundt, men hun mener også, at man er for hård i kritikken af smør:

”Jeg forstår ikke, at man endnu en gang har skærpet kostrådene i forhold til mættet fedt, for det er der ikke nogen evidens for at gøre. Smør i mindre mængder ser kun til at være usundt, hvis man i forvejen har problemer med forhøjet kolesteroltal.”

LÆS OGSÅ Arla lancerer mest ambitiøse smørplan nogensinde

Professor: Smør er og bliver usundt
På DTU Fødevareinstituttet har professor Inge Tetens været med til at udforme de nye kostråd, som anbefaler, at man skærer ned på mættet fedt og dermed smør.

”Vi baserer kostrådene på, at der er en klar evidens for, at mættet fedt er langt mere usundt end umættet fedt fra planteolier. Det praktiske kostråd er blevet, at man skal skære ned på det mættede fedt og altså smør”.

Inge Tetens understreger, at der findes masser af forsøg, der viser en klar sammenhæng mellem mættet fedt og forhøjet kolesteroltal, som er en markør for hjertekarsygdomme. Det betyder dog ikke, at danskerne nødvendigvis behøver at holde sig helt fra smør:

”Selv i de nuværende kostråd er der plads til mættet fedt. Du kan selv vælge om man vil have det fra smør eller kød eller andre mejeriprodukter som for eksempel ost, creme fraiche eller fløde.

I små mængder skulle smør derfor sagtens kunne indgå i en sund kost, uden at det går ud over sundheden og kolesteroltallet.

Uenighed om evidens i sundhedsforskning
Ernæringsekspert Per Brændgaard er enig i, at smør aldrig bliver sundt, og derfor mener han, at Fødevarestyrelsen fortsat bør anbefale, at danskerne skærer ned på smør:

”Nej, man må endelig ikke spise rigeligt med smør. Der er plads til en lille smule smør i en sund kost, men som udgangspunkt er det i den grad undergravende for folkesundheden, hvis den typiske dansker tror, at man nu kan begynde at spise mere smør.”

Smør indeholder mættet fedt, og hvis der er for meget af det i vores kost, øger det blodets indhold af kolesterol, og så er der højere risiko for åreforkalkning og hjertekarsygdomme.

”Vi skal altså spare på det mættede fedt, det er et af de centrale og evidensbaserede kostråd. De fleste danskere har godt af at spise mindre smør, men det betyder ikke, at vi helt skal holde os fra smør. Vi må godt få en smule mættet fedt,” siger Per Brændgaard.

Tine Tholstrups resultater ligger klar i løbet af foråret 2014, hvor vi bliver klogere på, om en smule smør kan indgå i en sund og varieret kost.

LÆS OGSÅ Smør og mormormad trodser sundhedstrend

 


Tagget med Forbrug, Sundhed