Kampen mod madspild er efterhånden kommet på dagsordenen mange steder, men nu bliver et af de hidtil mest vidtrækkende kapitler føjet til: Danmark får en international tænketank mod madspild i 2015.

Selina Juul fra Forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad er initiativtager bag, men tanken er at skabe en platform, hvor alle er velkomne på tværs af politiske eller organisatoriske tilhørsforhold. Formålet er at samle den omfattende viden om madspild, der findes, og stå sammen om mere effektivt at bekæmpe madspild på verdensplan.

”Der findes enormt meget viden om madspild rundt om i verden, men meget af det bliver ikke udnyttet effektivt. Når nogen har 50 pct. madspild i Island, kan den viden måske udnyttes på et hospital i Indien, og det er netop ideer og viden, der skal være substansen i tænketanken,” siger Selina Juul stifter af Stop Spild af Mad.

Ingen lignende i verden

Hun har igennem længere tid undersøgt og taget kontakt til andre initiativer, der bekæmper madspild rundt om i verden. Hun kunne konstatere, at noget manglede.
”Jeg har virkelig ledt efter lignende eksempler i verden, men de findes ikke, så tænketanken bliver ikke bare Danmarks, men verdens første tænketank, der udelukkende fokuserer på madspild,” siger Selina Juul.

Bliver til virkelighed i 2015

Flere aktører i branchen har ifølge Selina Juul vist interesse for tænktetanken, men der er endnu ingen konkrete aftaler, ligesom der endnu mangler en del arbejde med fundraising. Selina Juul er helt sikker på at initiativet ser dagens lys i 2015, og at dømme på andre aktører i branchen har hun noget at have det i.

”Det er et rigtig godt initiativ,” siger John Wagner, direktør i De Samvirkende Købmænd og supplerer:

”Der er vel ikke noget som kampen mod madspild, der kræver, at man tænker sammen. Hvis man skal gøre noget ved problemerne, er det vigtigt at se på tingene i en sammenhæng og at undgå at pege fingre ad hinanden. Hvis sådan en tænketank kan bidrage med ideer til, hvordan detailhandlen kan medvirke, er det rigtig spændende.”

Coop: Dette er version 2

Detailshandelsvirksomheden Coop roser også initiativet, som organisationen gerne vil være en del af. Blandt andet ved at bidrage med det omfattende materiale som Coop Analyse har indsamlet om danskerne henover årene.

”Det her kunne være en måde at løfte indsatsen på madspild til version 2. Ud fra den smule jeg har hørt om tænketanken, er det et initiativ på tværs af værdikæden, og det er meget vigtigt. For vi arbejder med hver vores virkemidler. Coop har analyseret på det her i årevis, men vi har begrænsninger, da vi primært analyserer medlemmer og forbrugere. Med en tværgående tænketank kunne man få et mere helhedsorienteret indtryk,” siger Anna Lise Mortensen Grandjean, Ansvarlighedsdirektør, Coop.

Hun peger på de mange vildfarelser om madspild hos danskerne, som et oplagt sted at starte.

”Vores analyser peger på, at hver anden dansker mener, at supermarkeder og producenter af fødevarer smider mere mad ud end dem selv. Men sådan er det ikke. Det er dig og mig, altså forbrugerne, der smider mest ud. Faktisk fem gange så meget,” siger
Anna Lise Grandjean.

Miljøminister: Fælles indsats er vigtig

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) er yderst begejstret for initiativet og fremhæver den fælles indsats som afgørende.

"Jeg hilser alle tiltag mod madspild velkommen, for der er i den grad brug for, at vi får sat en stopper for, at vi smider tonsvis af mad direkte i skraldespanden. Det gælder om at sætte ind i alle led – lige fra producenten, til supermarkederne og hjemme i vores køkkener. Derfor er jeg også selv på vej med en strategi for, hvordan vi forebygger affald, der rummer flere tiltag mod madspild," siger Kirsten Brosbøl.

 


Tagget med Fødevareforsyning, Forbrug, Innovation