Ålegilde, stegt ål ad libitum og stegt ål med hvide kartofler og persillesovs.

Det er under disse betegnelser, du kan møde den traditionelle danske spise i annoncer fra kroer, fiskehuse og andre spisesteder landet over.

Ålen er også at finde i sortimentet hos mange fiskehandlere, eksempelvis som røget ål, viser en søgning på internettet - selvom ålen er truet af udryddelse, og de seneste år har været på internationale lister over kritisk truede dyrearter.

Forbrugere efterspørger ål

Supermarkeder herhjemme har alle meldt ud, at de er ophørt med at sælge ål, indtil bestandene er i bedring. Samme melding lader vente på sig fra fiskehandlerne.

”Kunderne efterspørger det. Så længe der er en efterspørgsel, er man en dårlig forretningsmand, hvis man stopper med at sælge en vare,” siger Martin Maric, der er formand for brancheorganisationen Danmarks Fiskehandlere.

Martin Maric driver fiskebutikken ’Hav’ i storcentret City2 i Høje-Taastrup og har selv ål i sortimentet ved højtiderne. Han påpeger, at de fleste fiskehandlere er små selvstændige erhvervsdrivende, der kan have svært ved at tage en varegruppe ud, da det vil sende forbrugerne et andet sted hen:

”Jeg vil ikke få flere kunder, hvis jeg siger, at jeg ikke vil sælge ål. Jeg vil få færre. At spise ål er traditionsbundet. Dem, der vil have ål, vil ikke have noget andet.”

LÆS OGSÅ Nordmænd vil lære os at nyde akvavit

Horesta: Vi rådgiver - fraråder ikke

Restauranterhvervets organisation, Horesta, rådgiver spisestederne i at servere bæredygtig fisk.
Organisationen anbefaler, at medlemmerne tager udgangspunkt i den fiskeguide WWF Verdensnaturfonden har udarbejdet, hvor det fremgår, at ålen er truet.

Horesta vil dog ikke direkte fraråde, at medlemmer serverer ål.

”Vi siger jo heller ikke til vores medlemmer, at de skal servere den ene eller anden slags svinekød i forhold til dyrevelfærd,” siger fødevarechef Tine Skriver fra Horesta.

Horesta, har ikke indtryk af, at der serveres ret meget ål på danske restauranter.

Fødevarechef Tine Skriver oplever, at det mest forekommer i specielle anledninger. Ikke til daglig - og det er ikke en fast bestanddel af menuen. I følge Horesta er næsten alle danske sushi-steder ophørt med at sælge ål.

LÆS OGSÅ Mere fisk på menuen

Fredning kan hjælpe fiskehandlere

Horesta mener ikke, at forbrugerne skal have en dårlig smag i munden over at spise ål, og organisationen går ikke ind for et forbud mod ål.

”Det er op til biologerne og politikerne at vurdere,” siger fødevarechef Tine Skriver.

Fiskehandlernes organisation mener til gengæld, det kunne være en løsning at frede ålen. Martin Maric, der er formand for Danmarks Fiskehandlere, forklarer, at det kunne gøre det lettere for fiskehandlerne at begrunde fravalget af ål:

”Kun lidt mere end en tredjedel af landets fiskehandlere er organiseret hos os, så det, vi anbefaler vores medlemmer, kan andre være ligeglade med. Desuden kan vi ikke tvinge nogen til noget."

”Som forening, synes vi, det er fint at lave et forbud mod at sælge ål. Hvis politikerne ikke vælger at frede den, er det svært for os. Vi prøver bare at tjene penge, og det er ikke fordi, vi har det nemt i forvejen. Et totalforbud vil vi ikke kæmpe imod, så ville vi være ud over den helt urimelige konkurrence,” siger Martin Maric og påpeger, at han ikke har set politisk vilje til det endnu.

Eva Kjer Hansen: Ålen bliver ikke fredet

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen afviser at frede ålen:

”I Danmark har vi en plan for ålen, der betyder, at vi kun har et begrænset fiskeri af ål, som på sigt sikrer en bæredygtig udvikling åle-bestanden. Derfor giver det ikke mening, at vi politikere skal lovgive yderligere om, hvad der må findes på fiskehandlernes hylder.”

”Ålen i de danske farvande er en del af den europæiske bestand, som hvert år vandrer mod Sargassohavet for at gyde. Derfor har vi en samlet europæisk indsats for at genoprette bestanden af ål – og en dansk politik med begrænsninger af fiskeriet i tråd med den fælles europæiske indsats,” siger Eva Kjer Hansen.

WWF: Aldrig ok at spise ål

Advarslen mod at spise ål kan ikke gradbøjes, understreger WWF Verdensnaturfonden.

”Rekrutteringen af glasål ligger på under 90 pct. af, hvad den har gjort i 70’erne, derfor er bestanden stærkt truet,” siger fiskeribiolog, Iben Wiene Rathje, fra WWF.

Hun beklager, at visse dele af restaurationsbranchen og fiskebutikkerne ikke lytter:

”Det er fuldkommen rigtigt, at der er en del af den branche, som har et marked for ål. Derfor vender de det døve øre til, at det er en truet art. Det er noget skidt, da det er med til at gøre risikoen for kollaps i ålebestanden større - så vi ikke er sikre på, at der finde europæisk ål i fremtiden.”

Hvordan skal forbrugerne forholde sig – undgå disse steder, eller er det ok at spise ål engang imellem?

”Nej, det er ikke ok. Undgå stederne - eller i hvert fald ålen, gerne med en begrundelse over for stedet, hvis man ikke vil have en kollapset bestand på samvittigheden.”

LÆS OGSÅ EU-rekord i eksport af fisk og skaldyr går til Danmark

 


Tagget med Bæredygtighed, Dyrevelfærd, EU, Forbrug, Miljø, Politik