Af Morten Olsen

I 2030 vil der være en milliard flere munde at mætte på jorden, så kravet til fødevareproducenter verden over er klart: Vi skal producere mere for færre ressourcer. Det betyder, at vi kommer til at spise mindre kød, som er meget ressourcekrævende at fremstille, mener de tre eksperter, FoodCulture har spurgt. 

"Jeg er vokset op med gris 300 dage om året, men mine børn og folk i fremtiden vil måske kun spise det 100 dage om året, så befolkningens samlede kødforbrug bliver reduceret," forklarer Anna Maria Hansen, der er innovationschef på Teknologisk Institut.

Spørgsmålet er så, hvad vi vil spise i stedet for kødet de øvrige dage. Og det er der flere bud på. 

 

LÆS OGSÅ Mere end en døgnflue? Insekter kan få fast plads på tallerkenen 

Insekter til både dyr og mennesker

Anna Maria Hansen mener, at insekter kan blive en vigtig kilde til den protein, vi kommer til at få mindre af, når vi spiser mindre kød. Det kan både bruges som dyrefoder og som mad til mennesker. 

"Det koster mange flere ressourcer at få et kilo kød ud af et svin, end det gør at få et kilo kød ud af et insekt, og som urmennesker er vi bygget til at skulle spise og omsætte insekter, som grundlæggende vil styrke vores krop," forklarer hun.

Lars Aarup, der er analysechef hos Coop, tror, at der kan ligge et eksporteventyr og vente på de danskere, der kaster sig over insektproduktion, men insektprodukter er næppe noget, der bliver revet ned af hylderne i butikkerne herhjemme.

Tang i lange baner

Skulle han investere pensionsordningen i et produkt, han tror på i fremtiden, ville det være tang. Det indeholder masser af protein, og så er det noget, vi allerede har taget til os, da sushi-bølgen skyllede ind over Danmark.

"Det næste skridt er snublende nært. Hvorfor skal der ikke tang ind i vores pasta? Hvorfor skal der ikke tang ind i vores salater? Hvorfor skal der ikke tørret tang som snacks?" spørger han.  

De første tangproducenter har allerede været til søs efter den første høst, og det er indtil videre med pæn vækst til følge. Firmaet Nordisk Tang har eksisteret i to år og er vokset markant i omsætning med produkter som fx tang-pesto og snaps. Et andet firma, Dansk Tang, oplever også vækst. Firmaet høster og sælger tang på hele Sjælland og har nu planer om at ekspandere til resten af landet samtidig med, at ejerne gør sig tanker om også at gå ind på det norske og svenske marked.

LÆS OGSÅ TV: Vil københavnerne spise insekter?

Bøffer uden kød

Men hvis tang og insekter lyder lige eksotisk nok, så kan man også bare erstatte kødet med noget, der allerede findes i forvejen. Og det vil i høj grad også ske, mener Morten Hedegaard Larsen, der postdoc ved Food Innovation Networks på Aalborg Universitet.

"Hele den her bæredygtighedsdiskussion kan godt blive lidt fjollet. Folk bliver skræmt og tænker: Er koen ved at slå mig ihjel? Man måler prutter og alt muligt i stedet for bare at spise mindre kød, og det er jo løsningen på rigtig mange udfordringer, at vi bare spiser lidt af alting," forklarer han.

Lars Aarup mener også, at kødet helt af sig selv vil blive kørt lidt i baggrunden, så der bare bliver plads til flere grøntsager, salater og kartofler på middagsbordene og lidt mindre kød. Han tror derfor, at vi vil se flere produkter som for eksempel flere kartoffelsorter.

 


Tagget med Bæredygtighed, Fødevareforsyning, Fødevaresikkerhed, Forbrug, Forskning, Innovation, Klima, Landbrug, Miljø, Teknologi